5 redenen waarom slapen met make-up op slecht is

5 redenen waarom slapen met make-up op slecht is

Wanneer je midden in de nacht of tegen het ochtendgloren thuiskomt van een avondje stappen, is je make-up er af halen wel het laatste waar je aan denkt. Met make-up en al duik je je bed in om het er de volgende dag pas af te halen.

Hoewel dit de beste kan overkomen is het wel ontzettend slecht om met je make-up er nog op te gaan slapen. Als je leest wat er met je huid gebeurd als dit vaak voorkomt, maak je wel tijd om je make-up er af te halen.

Invloeden op de huid van buitenaf

make-up verwijderenWaarom is die reiniging van je gezicht dan zo belangrijk? Het laten zitten van je make-up kan vervelende gevolgen hebben voor je huid.

Onze huid heeft de hele dag door te maken met invloeden van buitenaf. Als eerst denk je dan aan zon en kou, maar ook milieuvervuiling heeft hier invloed op.

Wanneer je make-up draagt blijven deze stoffen, schimmels en mijten aan je make-up vastzitten. Welke gevolgen heeft dit voor je huid?

Als jij je make-up er ’s avonds niet afhaalt krijgen deze bacteriën de kans om dieper je huid in te dringen. En dat wil je niet!

Een verouderde huid

Wanneer deze bacteriën doordringen in je huid, zorgt dit onder andere voor acne, uitdroging en een doffe huid, maar al met al wordt ook het verouderingsproces van je huid in versnelling gezet. Wanneer je jouw make-up niet van je gezicht haalt, worden er belangrijke processen tegengehouden.

Microcirculatie is bijvoorbeeld een proces dat verantwoordelijk is voor vernieuwing van de huid. Deze celvernieuwing vindt ’s nachts plaats en wordt dan tegengehouden door make-up, in dit geval foundation, dat op je huid zit.

Met een slappe huid, verstopte poriën, gesprongen aders en rimpels tot gevolg.

Gevolg van verstopte poriën

Primer zorgt ervoor dat je make-up goed blijft zitten en maakt je huid egaal, foundation maakt het glad en zorgt voor een gezond kleurtje. Maar haal je dit er niet af, dan zullen je poriën verstopt raken. En dit is slecht nieuws, want verstopte poriën zorgen voor acne, puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden in je huid.

En dat wil je niet! Daarom is een gebruik van primer niet perse nodig en moet je plechtig beloven dat je je make-up elke avond braaf van je gezicht zult halen.

Vergeet ook je mascara niet

bacterienDit wil niet zeggen dat je je foundation er af moet halen maar je mascara lekker kan laten zitten. Ook mascara zorgt namelijk voor de nodige problemen voor je ogen.

Wanneer je mascara regelmatig ’s nachts laat zitten zullen je wimpers sneller afbreken en kan er irritatie rond de ogen optreden, wat zelfs kan leiden tot allergieën en ontstekingen.

Hoe komt dit?

Make-up gaat ’s nachts sneller in je ogen zitten omdat je dan niet vaak knippert. Overdag voorkomt knipperen dat er dingen in je oog komen te zitten. Deze bescherming heb je dus niet als je slaapt.

Andere gevaarlijke producten

Dit geldt niet alleen voor mascara: ook eyeliner, oogpotlood en oogschaduw zijn boosdoeners. Wist je dat oogontsteking een veel voorkomend gevolg is van slapen met make-up op? Ontstekingen als blefarites en conjunctivitis zijn hier voorbeelden van.

Bij blefarites zijn je oogleden ontstoken, worden ze vaak dik en gaan ze jeuken. Conjunctivitis is een ontsteking aan het bindvlies, dit heeft vaak rode ogen tot gevolg. Om dit te voorkomen is het dus wel zo slim om je mascara, eyeliner en oogpotlood van je gezicht af te halen en je gezicht goed te reinigen met water.

Neem ook je lippen mee

lipstick verwijderenOok je lippen zijn een belangrijk onderdeel van de reiniging routine. Ze worden vaak vergeten maar zijn minstens zo van belang.

Wat gebeurt er met je lippen als je de lippenstift op je lippen laat zitten? Lipstick heeft een mooi effect, maar je kunt het er ’s avonds beter gewoon afhalen want het kan je lippen flink uitdrogen.

Hierdoor kunnen kloven ontstaan en kun je pijnlijke lippen krijgen. Lipgloss is wat makkelijker van je lippen te halen, maar er zijn ook 24-uurs lippenstiften die je er met geen mogelijkheid afkrijgt voor je gaat slapen.

Geef de moed niet op en scrub de lippenstift er rustig af!

Sla de reiniging nooit, maar dan ook nooit over!

Nu weet je waarom het zo ontzettend belangrijk is om je gezicht avond na avond te reinigen. Maakt die ene keer dan echt zoveel uit? Ja! Ook al laat je jouw make-up maar één keer zitten, kan het die ene nacht misgaan en zit je de volgende ochtend met een ontstoken ooglid.

En daar wordt natuurlijk helemaal niemand blij van. Je kunt er het best een vast ritueel van maken zodat het een gewoonte wordt. Zo vergeet je het nooit meer en zul je er altijd tijd voor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *