Waarom goedkope make-up slecht is voor je huid

Waarom goedkope make-up slecht is voor je huid

goedkope makeupJe hoort natuurlijk vaak dat het belangrijk is om de juiste make-up te kopen, die bij je huid past. Dat klinkt logisch: we hebben allemaal onze eigen huidtypes en onze eigen gevoeligheden, en daarnaast proberen we ook allemaal iets anders te bereiken met make-up.

De één wil oneffenheden wegwerken, de ander wil haar mond wat sprekender accentueren en een derde wil juist weer dat er wat minder accent op haar mond komt te liggen.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de prijs van make-up? Is een lipstick van een paar euro vele malen slechter dan één van 40 euro? Is echt goede huidcrème nu werkelijk de 20x zo dure prijs waard?

We gaan het onderzoeken…

Goedkope crème vs dure crème

Dure crème van gesettelde merken die al jaren in de markt zijn kan heel goed als voordeel hebben dat er jarenlange research en development aan vooraf is gegaan. Er is geïnvesteerd in het product, om het beter te maken, om de merknaam hoog te houden en om de vele klanten tevreden te houden.

Dat je daar dan wat meer voor betaalt, is eigenlijk heel logisch. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Naast onderzoek en ontwikkelproducten wordt er ook veel geld aan marketing besteed, en aan een peperduur gebouw met chic gekleed personeel dat er altijd op hun best uitziet. Terwijl dezelfde crème vrij eenvoudig nagemaakt kan worden in een huismerk.

Er zijn verschillen…

Toch zijn er wel verschillen tussen de producten die in de schappen liggen. Je moet een beetje uitvinden wat bij jou past, én natuurlijk bij je portemonnee. Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld best wel wat geld uitgegeven aan mascara, voor ik eindelijk wist welk merk het beste bij mij paste.

Mascara Fabulous – noir 8.5ml

Ik begon natuurlijk met een budgetversie, maar toen ik daar donkere strepen van kreeg omdat het helemaal niet waterproof bleek te zijn, en mijn ogen gingen jeuken, ben ik met een paar tussenstapjes toch op een stuk duurder product uitgekomen. En die gebruik ik vandaag de dag nog. Niet hetzelfde flesje, uiteraard, want die dingen hebben een houdbaarheidsdatum, maar wel bij dat merk.

Is make-up niet sowieso slecht voor je huid?

Er gaan ook allerlei geluiden rond dat make-up sowieso slecht voor je huid is. Sommige mensen denken dat je er rimpels van krijgt, of pukkels, of allerlei irritaties. Je poriën kunnen er van verstoppen, etcetera. Cosmetische dermatologen geven aan dat dat lang niet altijd het geval is.

Make-up verandert uiteraard, er wordt onderzoek gedaan en het wordt doorontwikkeld – met name bij de wat duurdere producten. Goede make-up hebben een verzorgende factor die je huid juist langer mooi kunnen houden. Dat was lang geleden nog niet het geval, en daar komen juist de fabels vandaan.

Gezonde huidgezonde huid

Sommige cosmetica bevatten ingrediënten die ronduit slecht voor je huid zijn. Je kunt er huiduitslag van krijgen, of eczeem, of een allergische reactie.

Dit is natuurlijk persoonsgebonden – niet iedereen zal even heftig reageren op hetzelfde product. Voor goedkopere producten geldt vaak wel dat ze voor massaproductie zijn gemaakt, voor een enorme doelgroep met een gemiddelde huid.

En net zoals geen enkel gezin daadwerkelijk 1,7 kinderen heeft, heeft ook niemand echt een gemiddelde huid. Met een goedkoper product loop je dus meer kans om make-up te hebben die niet op jouw huidbehoefte is afgestemd.

Goedkopere ingrediënten

Om goedkopere producten te maken, moeten fabrikanten natuurlijk ook goedkopere ingrediënten gebruiken, en van kunstmatige toevoegingen gebruik maken om deze langer houdbaar te maken. Dit heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van het product voor je huid. Kwaliteit kost nu eenmaal geld, en de duurdere producten hebben bovendien een jarenlange reputatie hoog te houden.

Omdat zij weten dat ze een bepaald bedrag kunnen vragen voor hun producten, kunnen ze ook meer kosten maken om deze producten langdurig in de schappen te houden. Hun grootste belang is een tevreden, terugkerende klant die al haar vriendinnen informeert over dit geweldige product.

Kortom, is het de investering waard?

Alles in aanmerking nemende, blijft natuurlijk de vraag: kan ik beter wat duurdere make-up kopen, of kan ik prima met goedkope make-up overweg? Dat is een persoonlijk vraagstuk dat je zelf zult moeten uitvinden. Het gaat immers om jouw huid, jouw uiterlijk, jouw wensen aan de make-up.

Probeer verschillende merken uit, en kijk waar je tegenaan loopt. Krijg je huiduitslag? Dan weet je dat je niet het juiste merk te pakken hebt. Vind je het onaangenaam ruiken? Dan is het niet voor jou bedoeld. En blijft het juist heel mooi zitten, en voel je je om 16.00 uur nog net zo zelfverzekerd als toen je ’s morgens na het opbrengen van de make-up in de spiegel keek?

Dan heb je vermoedelijk een goede prijs/kwaliteitverhouding te pakken.

Gefeliciteerd, jij weet nu wat voor jou werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *